σπουδες πιανου

Το πιάνο, (ελληνική απόδοση: κλειδοκύμβαλο), είναι μουσικό όργανο, που μπορεί να θεωρηθεί έγχορδο ή κρουστό. Παίζεται με πλήκτρα, τα οποία όταν πατηθούν από τον πιανίστα σηκώνουν σφυράκια που χτυπούν τις χορδές του, παράγοντας έτσι ήχους.

Η δυνατότητα να δίνει μια διαφορετική νότα από το κάθε δάχτυλο και να κάνει κάθε νότα απαλή ή δυνατή, δίνει στο πιάνο μια εκπληκτική ποικιλία έκφρασης. Το πιάνο μπορεί να αποδώσει μουσική είτε ως σόλο όργανο, είτε μέσα σε μια ορχήστρα.Αν και πολλοί πιστεύουν πώς χρησιμοποιείται κυρίως στην κλασική μουσική, το πιάνο κατέχει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και στην τζαζ, την μπλουζ και το ροκ εν ρολ.

Το όνομά του το οφείλει στη λέξη “πιάνο” (piano), που στην ιταλική γλώσσα -και σύμφωνα με τους μουσικούς όρους- σημαίνει “σιγά”,ενώ τα πρώτα πιάνα, τα “φόρτε πιάνο” (δυνατά-σιγά), όπως ονομάζονταν, εφευρέθηκαν γύρω στα 1700. Πιάνα υπάρχουν δύο ειδών: τα όρθια και τα πιάνα με ουρά, που υπερτερούν γιατί παράγουν καλύτερο ήχο.

Η σπουδή του πιάνου είναι αναγνωρισμένη από το Κράτος και παρέχει στους μαθητές Πτυχίο και Δίπλωμα. Η συνολική φοίτηση διαρκεί 11 χρόνια για το Πτυχίο και 12 ή 13 για το Δίπλωμα.

Οι τάξεις αναλυτικά είναι οι εξής:

Προκαταρκτική (2 χρόνια)
Κατωτέρα (3 χρόνια)
Μέση (3 χρόνια)
Ανωτέρα (3 χρόνια για Πτυχίο ή 4 για Δίπλωμα)

Ο σπουδαστής μπορεί να πάρει κατευθείαν Δίπλωμα στον 4ο χρόνο της Ανωτέρας Τάξης ή να πάρει πρώτα Πτυχίο στον 3ο χρόνο της Ανωτέρας και σε 2 χρόνια Δίπλωμα.